Owoce są naturalnym źródłem błonnika i potasu, usprawniają przemianę materii i wymiatają z organizmu wolne rodniki, odpowiedzialne za jego przedwczesne starzenie.
Jednocześnie najczęściej zawierają sporo naturalnego cukru. Dieta redukcyjna nie zakłada całkowitej eliminacji owoców z codziennego menu. Najbezpieczniej jest przyjąć zasadę, że nie ma owoców zakazanych, ale są bardziej lub mniej wskazane. Do pierwszej grupy zaliczymy arbuzy, jabłka i cytrusy, a do drugiej słodziutkie śliwki i tłuste avocado.
Najbardziej wskazane są owoce sezonowe spożywane na surowo. Złe postrzeganie suszonych owoców w diecie wynika z faktu, że zazwyczaj są one kandyzowane i zawierają sporo dodatkowego cukru. Z tej samej przyczyny niezalecane podczas diety są również owoce w syropach i puszkach.
(lb)
Na podst. "Express Ilustrowany" z dnia 20.06.2015 r.